Trojdňového študijného pobytu spojeného s kulinárskymi workshopmi „Chute pohraničia“ a kulinárskou súťažou v Bielskej Kraine sa zúčastnili gazdiné a kulinári z mikroregiónu terchovskej doliny.
V dňoch 26.-28. júla 2021 sa zúčastnilo 15 zástupcov mikroregiónu terchovskej doliny najmä z radov miestnych kulinárov, gazdín, gazdov, remeselníkov a členov/ členiek folklórnych skupín.
Počas prvého a tretieho dňa pobytu v Poľsku mali možnosť spoznať prírodné a kultúrne dedičstvo oblasti, ako aj spoznať kľúčové turistické a prírodné zaujímavosti. Prvým bodom návštevy bola jazda lanovkou na horu Góra Żar – vrch Beskid Mały. Jej západné svahy spadajú k Międzybrodzkiemu jazeru, juhovýchodné svahy do údolia potoka Isepnica a severné svahy do údolia potoka Mała Puszcza.
Účastníci navštívili aj Chlebowú Chatu – edukačnú záhradu, v rámci ktorej mali možnosť zoznámiť sa so starým životom na vidieku. Počas návštevy mali účastníci možnosť vidieť, ako sa piekol chlieb pred 100 rokmi, ako sa vyrábalo maslo. Vypočuli si príbehy o tom, ako vyzeral bežný život v minulosti – ako sa v dome svietilo a čo bolo v ňom najdôležitejšie. Účastníci si vlastnoručne upiekli aj posúšky, vyskúšali si aj oddeľovanie smotany od mlieka.
Účastníci navštívili tiež Agroturistickú farmu Gazdówka, kde sa stretli s majiteľom a absolvovali jazdu kočom.
Tretí deň študijnej cesty navštívili účastníci Múzeum morskej a vnútrozemskej fauny a flóry v Jaworze, kde im sprievodca Bartek poskytol množstvo zaujímavostí o živote rýb a motýľov. Potom nasledovala návšteva Hradného múzea v Pszczyne, do paláca – bývalého magnátskeho sídla v Pszczyne.
Druhý deň bol plný vôní regionálnych jedál vďaka kulinárskym workshopom organizovaným pre združenia dedinských gazdín (KGW) a kulinárskej súťaži „Chute pohraničia“. Workshopy sa konali v zariadení Świętoszówka a zúčastnilo sa ich takmer 60 ľudí. Pán Janusz Pierzyna – predseda združenia Rybárska miestna akčná skupina Bielska Kraina a zároveň starosta obce Jasienica privítal všetkých zhromaždených, vrátane hostí zo Slovenska, 10 súťažiacich združení dedinských gazdiniek z Poľska, ktoré viedli kulinárske workshopy a Jarosława Uścińského – prezidenta Národnej asociácie kuchárov a cukrárov. Mottom workshopu bola poľská regionálna kuchyňa. Každý z tímov združení dedisnkých gazdiniek pripravil dve regionálne jedlá, ktoré sa zúčastnili kulinárskej súťaže. Boli to najmä jedlá z rýb, ako aj jedlá ako krupica, miodula, jelení guláš, kapustnica s krúpami, tatarák zo sleďov, rybacia paprika, polievky, fašírky a mnoho ďalších chutných jedál. V komisii, ktorá hodnotila jedlá, boli slovenskí partneri z mikroregiónu terchovskej doliny, ktorí mali naozaj problém vybrať spomedzi všetkých jedál tie, ktoré svojou chuťou vynikajú. Dve združenia dedinských gazdín: Czechowice-Dziedzice Górne a Jasienica varili naživo na špeciálne pripravených stánkoch.
Po skončení hodnotenia súťažného výboru sa konali kulinárske ukážky Jarosława Uścińského spojené s prednáškou o využití rýb a regionálnych produktov ako zdravých potravín v miestnej kuchyni.
V závere podujatia prebehlo vyhodnotenie súťaže. Najvyššie hodnotenie získali jedlá KGW Czechowice-Dziedzice Górne. Na druhom mieste sa umiestnila KGW Iłownica. Tretie miesto obsadilo KGW Jasienica. Špeciálne ocenenie od šéfkuchára získalo Międzyrzecze Dolne.
Článok o podujatí na stránke našich partnerov: